Je wordt nu doorgeleid naar de website van Santé Partners. De zorgorganisaties STMR en Vitras gaan samen verder onder één naam: Santé Partners. Voor iedereen die zorg of ondersteuning nodig heeft, blijft Santé Partners een vertrouwd adres in de regio.

Begrepen

'Echtparen kunnen langer samen blijven': Sterk interview Zelfstandig Thuis

Na veertien jaar werkzaam te zijn geweest in de schoonmaakbranche voelde Kelly Verhoef (33) dat het tijd was voor verandering. Vastberaden om een nieuwe richting in te slaan en meer te betekenen voor ouderen, stuurde ze een open sollicitatie naar onze organisatie. Nu is Kelly een gewaardeerd lid van het Zelfstandig Thuis team Neder-Betuwe, waar ze haar functie als Zelfstandig Thuis coach met enthousiasme vervult. In het onderstaande interview deelt Kelly haar ervaringen over het werken binnen een Zelfstandig Thuis team en waarom ze hier zo gepassioneerd over is.

Kelly, Je hebt 14 jaar in de schoonmaak gewerkt, waardoor besloot je de overstap naar de zorg te maken?
"Over die 14 jaar heb ik op verschillende afdelingen gewerkt, bij een psychiatrische afdeling, in het ziekenhuis en mijn laatste locatie was bij de Vier Gravinnen in Tiel. Daar kwam ik in contact met de ouderen die daar wonen en dat vond ik zo leuk. Alleen vroegen die oudere mensen mij regelmatig om hulp, maar als schoonmaker mag je niet zomaar helpen, want je bent daar niet voor opgeleid. Ik merkte dat ik eigenlijk zó graag die mensen wilde helpen, daardoor ik besloot om een open sollicitatie te doen bij Santé Partners, om te kijken wat mijn mogelijkheden zijn."

Hoe verliep je open sollicitatie?
"Heidi (Greven) belde mij heel enthousiast op en ik mocht op gesprek komen bij haar en Monique (van Stuivenberg). Ik wist toen al dat ik heel graag met ouderen wilde werken, maar niet welke richting. Heidi en Monique vertelde me over een nieuw traject, er kwam een Zelfstandig Thuis team in Neder-Betuwe. Ze hebben me de kans geboden om als Zelfstandig Thuis coach binnen dit team aan de slag te gaan, zo kon ik goed kijken of ik dit werk leuk zou vinden en hiermee verder zou willen. Het leuke is dat je daarna ook nog volop doorgroeimogelijkheden hebt."

Wat doe je zoal als Zelfstandig Thuis coach?
"Ik help mensen met wassen, aankleden en ik help ze bijvoorbeeld te herinneren dat ze hun medicatie in moeten nemen. Daarnaast doe ik ook een stukje huishouding, dus ik maak wat dingetjes schoon, of ik doe een wasje of een keer stofzuigen. Ook kan ik eventueel het eten voor ze klaarmaken, net wat diegene nodig heeft. Dat vind ik wel heel dankbaar werk moet ik zeggen."

Wat vind jij zo leuk aan het werken in een Zelfstandig Thuis team?
"Het leuke aan het werken in een Zelfstandig Thuis team vind ik dat we echt de tijd kunnen nemen voor de mensen. Naast het helpen met ADL (algemene dagelijkse levensverrichtingen) kunnen we ook de tijd nemen voor een gesprekje, of een wandelingetje met ze maken, net wat ze op dat moment nodig hebben. Zo krijg je ook veel meer een band met de cliënten, dat vind ik echt wel het mooiste eraan."

Wat vind jij het grote voordeel van 'Zelfstandig Thuis' met Volledig Pakket Thuis voor onze cliënten?
"Het grote voordeel is dat cliënten langer thuis kunnen blijven wonen, omdat wij ze de nodige ondersteuning kunnen bieden. We kunnen bij veel zorgtaken helpen, waardoor mantelzorgers even op adem kunnen komen. Vooral bij echtparen merk je vaak dat de man of vrouw voortdurend zorgt voor hun wederhelft. Het verlenen van mantelzorg kan na verloop van tijd te zwaar worden, waardoor het voor de cliënt steeds moeilijker wordt om thuis te blijven wonen. Wij kunnen deze partners verlichting bieden door hen te ontlasten van diverse mantelzorgtaken, van persoonlijke verzorging van de cliënt tot huishoudelijke taken zoals wassen en stofzuigen. Hierdoor krijgen ze de kans om op te laden en met hernieuwde energie verder te gaan. Het resultaat is dat echtparen langer samen kunnen blijven wonen, en dat is waar het uiteindelijk om draait."

Wat voor uitdagingen ben jij in je werk tegengekomen?
"We hebben weleens te maken met mensen die in het begin erg opzien tegen onze hulp, maar dat is een kwestie van vertrouwen winnen. Zodra de cliënt gewend is en je durft te vertrouwen, dan merk je hoe blij ze zijn met je hulp."

Dat vertrouwen van cliënten winnen, hoe pak je dat aan?
"Ik denk dat het heel belangrijk is om jezelf te verdiepen en in te leven in de cliënten. Hoe zou jij iets vinden, of hoe zou jij iets willen? Ik denk dat dat heel belangrijk is. Ook is het belangrijk om geduldig te blijven en duidelijk te communiceren. Echt vragen van hé vind je dit fijn, of vind je dat fijn, of wil je het liever zo?"

Heb je een mooi voorbeeld van een uitdaging die je tot een succes hebt gemaakt?
"We hadden een echtpaar waarbij de man echt heel erg tegen onze hulp op zag. Meneer kreeg eerst ondersteuning van het wijkteam (wat deed de wijkverpleging aan zorg bij meneer thuis?, maar toen er ook dementie bij meneer werd vastgesteld, is dit omgezet naar het Volledig Pakket Thuis. Meneer gaat achteruit en door gebruik te maken van het Volledig Pakket Thuis kan zijn vrouw wat meer worden ontlast. In het begin waren ze het er eigenlijk niet mee eens. Mevrouw wilde het liefst alles nog zelf doen en kreeg het gevoel dat wij alles van haar af wilde pakken, maar dat was helemaal niet onze insteek. Op een gegeven moment, juist doordat we dagelijks kwamen en steeds meer met ze in gesprek kwamen, werden ze wat losser en zagen ze ook in dat wij er zijn om hun te helpen. Inmiddels gaat meneer steeds meer lachen en grapjes maken. Ook zei zijn vrouw laatst tegen mij dat ze zo blij is dat ze nu bij ons Zelfstandig Thuis team geplaatst is, want ze vindt het zo fijn dat ze tóch hulp krijgt. Dat was echt super leuk om te horen."

contact afbeelding
achtergrond floaty
“Wij helpen je graag verder!”
“Wij helpen je graag verder!”
Sluiten

Heb je vragen?
Neem dan contact op met één van onze experts

“Wij helpen je graag verder!”
contact persoon mobiel
contact persoon desktop